Soğuk iklimlerde su borularının Prefabrik Poliüretan Boru ile yalıtımının yapılması donma riskini ortadan kaldırır. Eksi sıcaklıklarda hareketsiz kalan ve nadiren kullanılan tesisatlar da suyun donması ile oluşacak patlama, Çatlama gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız. Bazen sıcak alan içerisinden geçen soğuk su borularının yüzeyinde, bazen de soğutulmuş alan içerisinden geçen sıcak su boru yüzeyinde ve etrafında yoğuşma gözlemlenir bunun yegâne sebebi farklı sıcaklık değerlerinde sıcak ortamda soğuk, soğuk ortamda sıcak ile karşılaşılmasıdır. Isı değerlerinin yalıtılarak kompanze edilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Günümüz teknolojisinde izolasyon ön hazırlıklı materyaller olarak hazırlanmaktadır. Prefabrik yalıtım materyallerinin montajı çok kolay hale getirilmiştir. Bir izolasyon bantı kullanarak her türlü prefabrik yalıtım materyalini montaj edebilirsiniz. Borular Dirsekler, Tee bağlantıları, Konik bağlantılar, Valfler, Çhekvalf ler hepsi prefabrik olarak hazırlanmaktadır.
Binalarda genel olarak 70 ~ 90 Derece arasında kalorifer borularının izolasyonların da Prefabrik Poliüretan Boru izolasyon materyali kullanarak yalıtım yapmak yalıtımın son derece randımanlı izolasyon sağladığı ve ısıtma enerjisinin kesinlikle ısıtılmak istenen ortama yönlendirilmesini sağlayacağıdır. Yıllarca mükemmel enerji tasarrufu sağlar. Isıtma maliyetini azaltmada önemli bir adımdır.
Dikkat edilecek hususlar,
Yalıtım malzemesinin kullanım süresi (Yaşam Ömrü);
Nem yutma katsayısı neme karşı izolasyon direnci;
Yangın sınıf güvenliği ve yangına dayanıklılık;
Yeniden kullanılabilirlikle kolay kurulum;
Mekanik dayanımı, stabilitesi boyutsal kararlılığı, gerilmelere ve basınca karşı direnç;
Maliyeti ve uygulama kolaylığı.
İzolasyon montaj kurulumu yapılırken ısı köprülerinin oluşmamasına bağlantı ve eklem noktalarında boşlukların kalmamasına özen gösterilmelidir.
Prefabrik boru izolasyonların da geçiş detayı lamba zıvana geçme olarak üretilmektedir bu şekilde tasarlanması ısı köprülerini minimize etmiş olur.
Isıtma tesiat borularının izolasyonunda bir çok izolasyon ürünü bulunmaktadır. İzolasyon tipinin seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Higroskopik ürünlerdir. Isı izolasyonun da mükemmel yalıtım yapar ancak Suya ve neme karşı ikinci bir kaplama ile koruma gerektirir.
Isıtma tesisatı yalıtımında pek tavsiye edilmez. Soğutma tesisatında daha başarılıdır. Ancak yüzey plastik köpüğü olması itibarı ile izolasyon edilecek boruya yardımcı bir malzeme ile lamine edilmelidir. Aksi takdirde boru yüzeyinde kalacak boşluklarda nem almayacağı için su oluşumuna izin verir oksidasyona ve korozif paslanmalara neden olabilir.
Teknolojik materyaller içerisinde kullanım alanı en geniş olan materyallerden biridir. Prefabrik poliüretan Boru yalıtımında çok geniş bir yelpazeye hitapeder. –196 Derece ile +110 Dereceler arasında kullanılabilmektedir. Eğer Çift cidarlı materyal seçimi tercih edilirse +200 Dereceye kadar tatbik edilebilmektedir. Yani boru yüzeyine 1 katman mineral yün, Taş yünü vs. sarılırsa bu sargının üzerine 2. Katman olarak PIR tatbik edilerek 200 Derece de mükemmel bir yalıtım elde edilir. Yaşam süresi diğer yalıtım uygulamalarından daha fazla olacağı gibi köprü hatlarında yürüme mesafesinde bulunan boru hatlarında personel koruma ve muazzam taşır özelliği ile deforme olmayan ezilmeyen boru izolasyonu sağlar.
Amonyak tesisatı genel olarak 0 °C ile -50 °C ler arasında yağ ayırıcı ve ara soğutucular ile Bahis konusu tesisat içindeki amonyak gazının Hızlandırılıp,Yavaşlatılarak ve bir takım yardımcı valf ler ve istasyonlar vasıtası ile rejime sokularak soğuk meyve Sebze veya şoklanarak dondurulmuş gıda depolaması yapılan tesislerde kullanılmaktadır. Bu tesislerin akışkan boru ve depolama tesisatı poliüretan enjeksiyon sistemi veya prefabrik poliüretan materyaller ile yalıtılmaktadır. Bu iki sistem de poliüretan uygulamasıdır.
Önceden hazırlanmış İzolasyon ceketleri içerisine poliüretan hammaddesini sıvı olarak enjekte edilerek materyalin boru yüzeyi ile dış ceket malzemesi arasında genleşerek istenilen izolasyon kalınlığına göre yerinde şekil alması sağlanır.
Ön ölçülendirme sistemi ile Block Modüllerden CNC Ortamında kesilerek veya Kalıplanarak elde edilen yalıtım sistemidir.
Kaba ölçülü sistemlerde kullanımı daha uygun olmaktadır. Kompenentlerin birleştirilmesi ile meydana gelen Egzotermik ısı miktarı soğuma esnasında küçülme, çekme yapabilmekte boyutlarında şaşma olabilmektedir.
Modülleri döküm işlemi bitirildikten sonra formülasyona uygun cürlenme zamanını bekler boyutsal kararlılığı oluşur Stabil hale geldikten sonra Hassas işler için CNC ortamında kesilerek elde edilir.
Prefabrik poliüretan boru, Fittings ve Ekipman yalıtımlarında kullanılmasının bir diğer avantajı De Montable (Sökülebilir) ve yeniden takılabilir olmasıdır. Her hangi bir nedenden ötürü ilave yapılacak işlemlerde veya tadilat projelerinde veya tesis taşıma gerekliliğinde bütün yalıtım materyalleri sökülebilir. Daha sonra yeniden tesis edilebilir.
Bir ikinci nedende atmosfere kapalı alanlarda dış ceket kaplaması gerektirmez, boyanabilir, Uygun bir malzeme ile kaplanabilir.
Veya tamamen açık bırakılabilir. Eğer önemli olan sadece yalıtmak ise estetik gerektirmeyen heryer de rahatlıkla kullanılmaktadır.
Co², Azot, Oksijen, Likit LNG, sistemlerinde prefabrik poliüretan sistemi tatbik edilmektedir. Tatbik edilecek yalıtım sistemi bir veya birkaç katmandan oluşmaktaysa her katman arasında vapour Barrier (Nem Bariyeri) tatbik etmek hem yalıtım yaşam süresini uzatacak hemde izolasyon kalınlıklarında maliyeti etkileyecek izolasyon kalınlıklarının düşürülmesini, sağlayacaktır.
Bina mantolama sistemlerinde enerji tasarrufu asıl neden sayılırken Binaya zarar vermeden belli basınç dayanımı kazandırılmış hızlı cement esaslı yapıştırıcılar vasıtası ile prefabrik poliüretan panel modülleri kullanarak yalıtım yapılması çok ciddi enerji tasarrufu sağlamaktadır. İletkenlik katsayısı en düşük yalıtım materyalleri arasında olan PIR Poliisosiyanurat (Geliştirilmiş poliüretan) 0.022 W/mK. İle ısı yalıtımının yanısıra mükemmel ses yalıtımı da sağlamaktadır.
Avrupa birliği ülkelerinde ısı yalıtım materyali olarak bina içerisinde yalıtım sadece PIR Poliisosiyanurat olarak belirlenmiş Kat betonu üzerine her iki yüzü alüminyum folio, Pvc Barriyer, Kraft Kağıt kaplı 120 mm. Kalınlığında PIR Panel modüller kullanılması şart koşulmuş. Teras betonu üzerinde bu kalınlık 160 mm. Olarak belirlenmiştir. Çatılarda Tasarım bu panellerin kullanılacağı şekilde tasarlanmıştır
Prefabrik “PIR“ Poliisosiyanurat Boru izolasyon uygulamalarından örnek bir görünüm
Bu uygulamada boru yüzeyine şeffaf polietilen örtü sarılarak kokil sistemi ile sabitleme yapılmış ve üzerine kokillerin arasına prefabrik poliüretan boru yalıtımı ve metal ceket kaplama yapılmıştır.
Bina Çatılarında PIR Poliisosiyanurat (Geliştirilmiş Poliüretan) Paneller kullanılmaktadır.
Avrupa da Bina çatılarında kullanılan yalıtım materyali “PIR“ Poliisosiyanurat B2. Yanmazlık sınıfında ASTM C 591-2 ye uygun EN 13501 Standartında E 84 yanmazlık testinden geçmiş Alt ve üst katmanında cam tülü lamineli 160 mm. Kalınlığında yalıtım materyali kullanılmaktadır.
Bu yalıtım kalınlığını kullanma nedenleri binanın her bölümündeki kullanım şartlarında uyumluluk en az yakıt gideri ve en üst seviyede konfor elde etmek amaçlanmıştır.
Enerji tasarrufu verimliliği maksimum seviyede dört mevsim mükemmel konfor sağlar PIR Prefabrik Poliüretan panellerimiz antibakteriyeldir. Hijyen olması konutunuzu huzur içinde rahat kullanmanıza olanak sağlar…